18.10.2019 | 2019年10月18日 星期五

../uploadfiles/20109162065734390.jpg
../uploadfiles/2010916207285095.jpg
../uploadfiles/2010916207796013.jpg
../uploadfiles/20109162071374021.jpg
../uploadfiles/20109162071868376.jpg
Courtyard Boutique Hotel Beijing
北京天地合院精品酒店
项目基地位于北京东城金宝街金宝汇南侧,东临文化保护建筑沈从文故居。本次设计就是一次对于现代建筑而言,如何对传统四合院空间特征的探索和学习过程:四合院的结构布局和空间特征体现了传统中国,对外温厚封闭、内部有序和谐的大家庭生活形态。
由于基地形状特点和酒店的功能划分需要,我们以一个两进合院为参照,把建筑分为两个空间性质不同的区域——南为“客厅”,空间开放、气氛活跃,用作大堂、餐厅和酒吧;北为“居室”,空间私密、气氛恬静,用作酒店卧房和spa会所。南北各有一内院,一动一静,是南北两区空间性格的集中体现。布局上建筑体量尽可能满铺整个基地,尽量压低建筑高度以接近传统合院适宜居住的建筑尺度,并能够预留出一定面积的室外庭院。
在规划许可的高度控制范围内,为了削弱由连续立面所带来的沉重体量感,我们对建筑屋顶采用了褶皱的处理手法,褶皱屋脊也在一定的模数前提下,呈现出高低错落的生动形态。屋顶西北高东南低,除了日照采光功能的需要外,也是向东侧院落曾经的主人——沈从文先生致敬。北部屋顶局部开口作为跃层客房房的私密庭院,重现内向的精品气质。
建筑外部材料的运用,在与周边传统四合院气质的协调的同时,展现了强烈的当代精神:深灰色的锌板从外部包裹了整个建筑主体,而红色丝网印玻璃在内院展开,演绎着缤纷绚丽的都市生活。

The project's site length is 40m x 80m, and is situated on Jinbao Street in Beijing. The south is approximately opposite the boutique store complex and neighbored to the east by a protected heritage building, the Former Residence of famous writer Shen Congwen.
Based on research into courtyard houses, Chinese traditional residences, this design is in itself a discovery process demonstrating how a modern building can derive the spatial characteristics of the traditional courtyard house. The layout and spatial characteristics of courtyard houses reflects the Chinese' traditional conservative and closed attitude to the outside world, with an open and communal attitude within, where family life was ordered by seniority. The characteristics of these spaces are what a busy, down-town complex featuring boutiques and restaurants need; privacy from the outside, the preservation of an inner space for sharing and exchange, and clear divisions of the zoning.
Due to the site length and width and the requirements of the division of the hotel's feature zones, we have taken a two-entry courtyard house as a reference. Hence, this boutique hotel is divided into two spaces with different properties along the north-south axis. The south area is "a living room", an open space evoking a lively atmosphere, to be used as a restaurant and bar. The north area is "a bedroom", a private space with quiet and peaceful atmosphere, to be used as a hotel bedrooms and spa club. The North and South share an inner courtyard, which is alternately lively and tranquil, thus embodying succinctly the characteristics of the North and South spaces. In layout, the entire base of the building is carpeted as far as possible. Thus in accordance with a pre-designated building area, the building height will be lowered as far as possible. This will bring the building closer in size to the size appropriate to the residences of the traditional courtyard houses whilst reserving an area sufficient for an inner and outer courtyard.
Due to the substitution of the small-scale group of buildings of the traditional courtyard house by one whole building, in addition to the height restriction, for the building's roof, we have chosen a folding approach. Weakening the connecting facades brings a sense of body volume. The folding roof takes different heights. Under the limit of the modules, this creates a dynamic sense of scattered highs and lows. The North-West roof is high and the South-East roof is low. In addition to the feature requirements, this also pays homage to the heritage building of the Former Residence of Shen Congwen on the east-side. Some small pits in the North area of the roof opens as the hotel bedroom's independent private courtyard.
The material of the building's outside is grey zinc-plate and red screenprinting glass. The screenprinting glass pattern is taken from the contemporary art work. This fuses the fashionable material and the spirit of contemporary art with the grey-and-red colouring of Beijing' traditional courtyard houses.

项目类型:建筑设计
项目状态:委托/方案设计
项目地址:北京东城金宝街
设计时间:2007.10-11
基地面积:3,200平方米
建筑面积:6,900平方米
功能描述:现代合院式精品酒店、SPA、餐厅、酒廊和客房
结构材料:钢结构、锌板、印刷玻璃等
设计团队:陈旭东、严梦菲、陈杨

Type: Architecture
Status: Project
Location: Jinbao Street, Dongcheng District, Beijing
Design Period: 10-11.2007
Plot Area: 3,200 sqm
Gros Building Area: 6,900 sqm
Program: Courtyard-style restaurant, spa, canteen, bar and guest room
Structure/Material: Steel structure, Zinc-panel cladding, Screenprinting glass
Design Team: CHEN Xudong, YAN Mengfei, CHEN Yang